Egyszerű, gyorsan elkészül és tápláló is

A világ minden területén megtalálható a kenyér, mint alapvető élelmiszer. Olvastam egy cikket, ahol azt írták, hogy az élesztő nélküli kenyér azért terjedt el anno, mert a nomád életet folytató népeknek nem volt idejük megvárni, hogy a kovász kifejtse hatását, így a forró köveken sütött lapkenyerek sokkal praktikusabbak voltak. Őszintén szólva, bár látom ebben a logikát, kicsit szkeptikus is vagyok, hiszen nem napokról, csak pár óráról beszélünk. Inkább arra gondolok, hogy az élesztő nélküli kenyér technológiája jóval egyszerűbb, valószínűleg előbb alakult ki és mivel finom és gyorsan elkészíthető, egészen máig fent is maradt. A régieknél még nem az egészséges kenyéren volt a hangsúly, hanem azon, hogy tápláló legyen és gazdaságos, illetve ha megoldható, akkor finom is, így nem csoda, hogy a ropogós kis kenyérkék mindenhol népszerűek voltak. Az pedig, hogy az egyszerű, lisztből és vízből készült lapkenyér valójában egy egészséges kenyér, csak egy olyan plusz, melyet a modern kor értékel igazán. Igaz, én úgy gondolom, hogy az tud egészséges lenni, melyet évszázadokon keresztül sokat fogyasztottunk, hiszen a genetikán e szerint változott így talán nem is olyan meglepő, hogy sok egyszerű étel ma jóval egészségesebbnek számít, mint az, amely olyan anyagokkal van tele, mely anno nem volt elérhető az emberek számra.