A madáretetők házilag gyerekekkel is megalkothatóak

A madáretetők házilag gyerekekkel is megalkothatóak

Amikor ősz után hűvösebbre vált az időjárás, a madarak egyre nehezebben találnak maguknak eleséget. Segíthetjük őket, ha etetőket helyezünk ki nekik. Madáretetők házilag is elkészíthetőek egyszerűen, csak némi kreativitás szükséges hozzá, meg pár feleslegessé vált használati tárgy.

Műanyag flakon, konzervdoboz, tojástartó, de még a WC guriga is kiváló etető lehet, csak bele kell forgatni mogyoróvajba, majd pedig apró magokba és felakasztani. Ha ezek egyike sincs otthon, akkor készülhetnek madáretetők házilag egy narancs vagy citrom héjából is akár, ennek ugyanúgy fog örülni minden szárnyas.

Elég sokféle madár marad velünk a hűvös éghajlaton, nem követve a gólyákat, például a mezei veréb, a kék cinege vagy az őszapó. Nekik könnyedén okozhatunk örömet, ha madáretetők házilag készülnek számukra. Ha megvan az alapanyag, amiből alkotunk, akkor csak össze kell rakni, majd meg kell tölteni csemegével, ami lehet előre összerakott madáreledel, olajos mag, zsiradék vagy gyümölcs.

Amikor ezzel elkészültünk, fel kell akasztani egy erős télálló zsinórral, ahol nekik központi helyen van és odaférnek hozzá rendesen több oldalról. A Madártani Egyesület egyik tagja mondta azt, hogy nem azért etetjük a csicsergőket, mert éhen halnának, hanem mert szeretjük nézni őket.

Bevallhatjuk, ez így van, a madárka nem halna éhen, amúgy meg kellemes elfoglaltság megfigyelni, ahogy csipegetnek a zord napokon. A madáretetők házilag készített darabjait nem lehet elrontani és mindenképpen örömmel fogják fogadni.