A megfelelő fertőtlenítés előnyei a járványhelyzetben

A megfelelő fertőtlenítés előnyei a járványhelyzetben

A világban jelenleg koronavírus-járvánnyal küzdünk, amit nem szabad félvállról venni, hiszen sajnos bárkit megtámadhat. A hosszú lappangási idő miatt, amely akár 24 napig is eltarthat, sokkal veszélyesebb, mint az influenzavírus, hiszen így a beteg tudtán kívül másokat is megfertőzhet. Szerencsére a koronavírus nem elpusztíthatatlan, egy jó fertőtlenítőszer hatékonyan megszüntetheti. A cikkben a felületek megfelelő sterilizálására szeretnénk felhívni a figyelmet. Ha érdekel, tarts velünk!

A helyes kézfertőtlenítés alapjai

A kézfertőtlenítésről néhány alapvető szabályt meg kell jegyezni. Ha olyan kézfertőtlenítő használata mellett döntünk, amit táskában szeretnénk magunkkal vinni arra az esetre, ha például egy élelmiszerbolt ajtaját kellene kinyitnunk, válasszuk a speciálisan erre a célra kifejlesztett gyártmányokat. Kimutatták, hogy a koronavírus lipid burkát az alkohol 70 százalékos koncentrációja károsítja a maximális szinten. Ezért érdemes professzionális kézfertőtlenítőhöz nyúlni, mert a kifejezetten erre a célra kialakított készítmények optimális koncentrációs arányban tartalmaznak alkoholt, amely úgy fejti ki a vírusra gyakorolt destruktív hatását, hogy közben nem károsítja a bőrt. Ezen kívül a professzionális kézfertőtlenítők gyakran tartalmaznak az etanolon kívül aloe vera levet vagy glicerint, vagyis egy olyan összetevőt, amely megakadályozza a bőr kiszáradását.

A helyiségek fertőtlenítése esetében mire kell ügyelni?

Van egy jó hírünk! Egy jó felületfertőtlenítő sprayt olyan egyszerű használni, hogy bárki, még az e téren tapasztalatlan laikus is megbirkózik ezzel a feladattal. Érdemes kihasználni egy ilyen termék előnyeit bárhol, ahol sokan tartózkodnak, mert ugye bárki a koronavírus potenciális hordozója lehet. A tudósok többször is megjegyezték, hogy a SARS-CoV-2 vírus képes a fertőzött felülettel való érintkezés útján terjedni. Hangsúlyozzák, hogy a koronavírus a busz ajtaján, ülésén, fogódzkodóján 2 órától 9 napig megmaradhat. Mindez a helyiség hőmérsékletétől és páratartalmától függ. Becslések szerint azokban a helyiségekben, ahol 4 Celsius-fok körüli a hőmérséklet, a koronavírus egyes formái akár 28 napig is aktívak maradhatnak. Minél melegebb és szárazabb a levegő, annál gyorsabban pusztul el a koronavírus. Egy forró, száraz délutánon minden bizonnyal kevésbé lesz aktív, mint a havazással kísért éjszakai fagyok idején. Ezért a helyiség fertőtlenítése – különösen most – elengedhetetlen. A megfelelő higiéniai és fertőtlenítési metódusokkal elkerülhetjük, hogy elkapjuk a fertőzéseket.