A robotfűnyíró használatának előnyei

A robotfűnyíró használatának előnyei

A fűnyírás gyakorisága meghatározza a gyomnövények elterjedtségét, a vízháztartást és tápanyag ellátottságot. A gyepünket igyekezzünk minél gyakrabban nyírni, hogy az szép sűrű legyen. A fűnyírás gyakoriságára, az időjárás, öntözés és tápanyag utánpótlás, valamint a gyepünket alkotó fajok, genetikailag kódolt növekedési erélye határozza meg.

A házi kertekben a fűnyírást minimum 10-14 naponta, évente 20-25 alkalommal, de ajánlott 5-7 naponta, éves szinten 30-35 alkalommal lenyírni. Ha ezeket az számokat nézzük, akkor elmondható, hogy a fűnyírás eléggé időigényes feladat. Bár mindannyian szeretjük, ha kertünk szép és rendezett, büszkeséggel tölt el, amikor megcsodálják azt, viszont a fűnyírással töltött időt már kevésbé szeretjük. A robotfűnyíró hasznos társ lehet az éves fűnyírásban.

Nagy előnye a robotfűnyírónak, hogy bármikor képes füvet nyírni, míg a kerttulajdonosok jó esetben is csak hetente egyszer tudnak füvet nyírni, a robotok naponta körbejárnak, így hetente többször is lenyírják a teljes füves felületet.

A robotfűnyíró általában néhány millimétert vág le egyszerre, ami nagyon jót tesz a gyepnek, ráadásul a folyamatos nyírást a legtöbb gyom kevésbé tolerálja, ezért a leromlott gyep állapota akár még javulhat is a robot használatával. A robotfűnyíró ugyanakkor nem gyűjti össze a lenyesett füvet, hanem speciális késeivel olyan apróra darabolja, hogy az nem marad a fű tetején, hanem beesik a fűszálak közé, majd idővel beépül a talajba, ezzel értékes tápanyaggal látja el a növekvő füvet.