Akciós klíma tisztítás

Akciós klíma tisztítás

A mai világban már teljesen természetesnek veszik az emberek, hogy klimatizált környezetben élnek. Legyen szó a munkahelyükről, autójukról, vagy az otthonukról. Ha elmennek egy bevásárlóközpontba, egy irodaházba, vagy egy üzlethelyiségbe, ott is mindenhol igyekeznek kellemesebbé tenni az ott tartózkodásukat a klíma berendezések segítségével. De mi történik akkor, ha ezek a készülékek nincsenek rendszeresen tisztítva, karbantartva? Nem csak az egészségre és a környezetre nincsenek jó hatással, de ilyen esetekben már kellemetlen, mondhatni, áporodott, büdös levegő keringhet a légtérben. Egy ilyen helyiségben senki sem szeret sok időt eltölteni. A klímák tisztítása éppen ezért is kiemelten fontos. Sajnos előfordul, hogy kellő információk hiányában már csak akkor fordulnak szerelőhöz, amikor meghibásodást észlelnek.

A nagyobb cégek, a gyártók már ragaszkodnak a rendszeres klíma tisztítás munkálatok elvégzéséhez. Van, ahol ezt a garancia fenntartásával egybekötik. Természetesen a garancia lejárta után is szükség van a rendszeres karbantartásra, függetlenül attól, hogy itt már esetleg mélyebben zsebbe kell nyúlni. De megéri, hiszen, ha hosszú távon elmarad a tisztítás a garancia lejárta után, akkor az a működés hatékonyságát is negatívan befolyásolhatja. A keringtetett levegő minőségének romlása pedig a folyamatos nedvesség és páralecsapódás által a baktériumok és gombák elszaporodásához vezet. Mivel tisztítás hiányában a szűrőberendezések sem tudnak már megfelelően működni, ezért ezt a rossz levegőt fogja a légtérbe fújni a készülék, ami nem igazán egészséges. Emellett a régen nem tisztított berendezések a villanyszámla megterheléséhez is pluszban hozzájárulhatnak.

Tehát a klíma berendezések karbantartásán és rendszeres tisztításán nem érdemes spórolni. Egy jól működő készülék friss levegőt biztosít, kellemesen hűs vagy éppen meleg környezetet, megőrzi a normál működőképesség hatékonyságát, mindezt hosszú távon és emellett kíméli a pénztárcáját is.

Milyen gyakorisággal kell elvégeztetni a tisztíttatást és mennyit kell fizetni egy ilyen szolgáltatásért? Itt csatlakozik be a kérdés, hogy miért jók az akciók? Mikor és miért csinál egy cég akciókat? Ha a klíma tisztítást veszik alapul, mint szolgáltatást, nem mondhatják azt, hogy azért van „leárazva”, mert lejár a szavatossága, vagy mert kifutó termékről, a tavalyi évből megmaradt árukészletről van szó. Ez egy szolgáltatás, amely leginkább marketing szempontjából fontos. Versenyképesnek kell maradni a piacon, ezért mindig olyan szolgáltatást kell nyújtani, amely minőséget képvisel, és egy jó reklámértékű akció, egy kiváló szolgáltatással még vonzóbbá teszi a céget és még több vásárlót tud magához vonzani. Természetesen éppen ezért egy akciós szolgáltatás is lehet nagyon profi, hiszen ma már minden cég tart akciókat, persze azért mindig tájékozódjanak, mielőtt egy olcsónak tűnő, csábító akciós árért megrendelnek egy szolgáltatást.

Mi tartozhat bele egy klíma tisztítási akcióba? Elengedik a kiszállási díjat, ha egyébként alapból nincs benne az árban. Az anyagköltségekből adhatnak százalékos kedvezményeket. A munkadíj felszámolása csökkenhet. Áfa kedvezményes napot tarthatnak, vagy csak az alapárat viszik lejjebb, hogy többen válasszák a céget és még sorolhatnánk a lehetőségeket. Ilyenkor mindig érdemes összehasonlítani több ajánlatot is, hogy melyikben milyen szolgáltatások tartoznak bele. Általában szezonon kívül, ősztől-tavaszig csökkentett árajánlatokkal kedveskednek a vásárlóknak a cégek. A szezon kezdetétől, tavasz közepétől viszont szinte mindenhol megemelkednek a szolgáltatások tarifái. A szolgáltatói árak igen változatosak lehetnek. Több készülék tisztítása esetén csökkenhet az ár. A tisztítás fajtája is meghatározza az árak alakulását. Ha szerencséjük van és kifognak egy jó akciót egy profi cégnél, akkor akár már 10000.- Ft alatti áron is elérhetnek egy normál, vegyszeres karbantartást. Szinte minden cég tart akciókat, mielőtt elindul a szezonban a nagy otthoni nyári klímahasználati dömping, így érdemes már előtte egy picit több időt rászánni a kiválasztásra. Az árak is ennek függvényében változnak.

Átlagosan egy karbantartási munkálat 10000.- Ft plusz Áfa körül kezdődik, de egy komplexebb tisztításért a többszörösét is felszámolhatják. Mobilklímák tisztítása 15-20000.- Ft körül már elérhető. Mindig győződjenek meg róla, hogy milyen szolgáltatásokat tartalmaz az ár, és nettó vagy bruttó összeg szerepel az ajánlatban, akcióban.

Az első és legfontosabb dolog, hogy mindig szakember segítségével történjen a karbantartás. A tisztítás gyakorisága függ a berendezés állapotától, a használat gyakoriságától és intenzitásától, a helyiség méretétől és a benne végzett tevékenységektől, valamint a levegő minőségétől is. Otthoni körülmények között használt készülékeknél évente egyszer elegendő. Az aktív használat, vagyis a nyári klíma szezon elindulása előtt érdemes megoldani a karbantartást, itt leginkább a nyári kánikulában történő hűtés időszakára gondolok. Üzlethelyiségekben évente egyszer muszáj, de ez nagyban függ az üzleti tevékenységektől. Például egy virágüzletben, fodrászatban érdemes évente legalább 2 alkalommal elvégeztetni a karbantartást. Ha esetleg nem biztosak benne, hogy a készülékük tisztításra szorul, le is ellenőrizhetik a következő módon. Kikapcsolt állapotban, mikor nem megy a ventilátor, akkor nyissa ki a légterelő lapátot, világítson oda és egy fehér nedves kéztörlővel húzza végig a felületet. Látni fogja az eredményt, és nem a „kosz” mennyisége a meghatározó szempont, hogy el kell-e végeztetni a tisztítást! Természetesen minden esetben a beltéri egységről beszélünk, hiszen a kültéri egységek tisztítására ritkán van szükség. Azt az esővíz megoldja, ha éri. Ha nem, akkor pedig szakemberek végzik különleges, magasnyomású mosó készülékekkel.

Ne feledjék, hogy klíma akcióktól függetlenül a saját és a környezetük egészsége érdekében, fontos, hogy klímájuk mindig a legmegfelelőbb állapotban legyen működtetve. Évente egyszer szánjanak rá megfelelő összeget és végeztessék el szakemberrel a kötelező karbantartási munkálatokat.