Fizetések az IT szektorban munkakörönként

Fizetések az IT szektorban munkakörönként

Az informatikai területről rengeteget hallunk az utóbbi években, amikor a foglalkozásokra, munkaerőpiacokra terelődik a beszélgetés. Ennek rengeteg oka van. Az egyik a legnyilvánvalóbb: a kínálat. Gyakorlatilag mindnyájan jóval több időt töltöttünk online (és offline is) a számítógépünkön és telefonunkon 2019-ben, mint mondjuk tíz évvel előtte. Nem is beszélve, ha ismét 10 évet megyünk vissza az időben. Vagy még tízet…

Aztán megérkezett 2020, a home office, az internetes rendelések, a videó játékok, a megszűnő offline munkahelyek, sőt, egész területek, mint a turizmus. Mindez ahhoz vezet, hogy rengeteg betöltetlen állás van az IT területén, csak Magyarországon több tízezer ilyen állásról beszélhetünk…

És a munkavállalóknak jó az IT szektor?

Kínálat tehát van bőven a piacon. És kereslet? Miért éri meg valakinek ebben a szektorban dolgoznia? Hát, amikor a munkákhoz kerül a sor, az egyik első kérdése a legtöbbeknek az, hogy mennyi az annyi?

Az IT szektornak nem kell szégyenkeznie. Amikor persze a milliós nettó fizukról hallunk, akkor azért ne higgyük azt, hogy ennyi lesz a kezdő bérünk egy pár hónapos képzés után…

De mennyi is lesz ez? És ha két évig maradok? Vagy ötig? Tíz év után mire számítsak? Melyik pozíciót keressem? Ki keres többet: egy rendszergazda vagy egy programozó? A programozók melyik programnyelvekkel lesznek sikeresek?

Most egy helyen kaphatsz tájékoztatást az IT fizetésekről. A linken egy .pdf fájlt találunk, amely egy nemrég frissített fájl tartalmaz, ahol naprakész információkat találunk ezekre a kérdésekre, számokra vonatkozóan.

 

A pénzen kívül miért jó még az informatikában dolgozni?

A jövőt illetően nem sokat tudunk. A 2020-as év pedig ezt is felülírta. De amennyire előreláthatunk, az informatikai szektor erősödik. Eltűnni pedig biztosan nem fog. Mielőtt azonban belevágnánk, érdemes egy kicsit előre gondolkodni a jövőben. Olvassunk utána, érdeklődjünk az ismerőseinknél, szakembereknél, hogy fejlesztőként például milyen programnyelvek fognak biztosan létezni és lesznek keresettek 2, 5, 10 év múlva. És milyen programnyelvet érdemes elsőként tanulni. És ha ezt a pályát választjuk, készüljünk fel lelkileg, hogy a life long learning (élethosszig tartó tanulás) elengedhetetlen lesz. A világunk rendkívül gyorsan változik, de az informatika világa még sokkal-sokkal gyorsabban.

 

Milyen „papír” kell ahhoz, hogy felvegyenek fejlesztőnek / programozónak?

Könnyen lehet, hogy úgy nőttünk fel, hogy a szüleink azt mondták, nekünk, sőt, sulykolták belénk, hogy ha nem szerzünk egy 5 (vagy 6) éves a legrövidebb idő alatt, akkor semmi nem lesz belőlünk.

Hát ezt a leggyorsabban el kell felejtenünk az IT szektorban… Van olyan képzési központ Budapesten, ahol több a diplomás tanuló, mint a tanár! Ugyanitt 5 hónap nagyon intenzív (heti 40 óra) képzéssel garantálják, hogy az embert fel fogják venni valahová legalább 6 hónapra!