Függőséggel szembenézni nagy erőre vall

Függőséggel szembenézni nagy erőre vall

Szerintem a fővárosunk gyönyörű hely. Én legalábbis az egész gyerekkoromat úgy töltöttem, hogy arra vágytam, bárcsak ott élhetnénk a családdal. Pedig egy szintén nagyon szép nagyvárosban nőttem fel, szóval nem lehet okom panaszra, de valahogy mégis mindig Budapestre vágytam. Sokat is kirándultunk errefelé, többször voltunk az állatkertben és az azóta „megboldogult” vidámparkban is, szóval sok szép emlék fűz ide. Sőt, amikor még nem volt ennyi vidéki pláza, és csak a fővárosban volt elérhető egy csomó márka üzlete, akkor shoppingolni is oda jártunk. Persze ez a mai webshopok mellett már szinte elképzelhetetlen, de én még ebben nőttem fel. Aztán valahogy felnőttként mégsem Budapestre vezetett az utam, de attól függetlenül még mindig újra meg újra rácsodálkozok – persze látom már a zűrösebb részeit és a város hátrányait is, de mindig van egy-egy kis részlet, ami elvarázsol, akár tavasszal a fák virágzása, akár nyáron a szabadság és a hűsölésre alkalmas helyek, de a karácsonyi vásárokat is nagyon szeretem.

Egy más téma: beszéljünk arról, hogy mekkora erőfeszítéssel jár a leszokás az alkoholról – na és nem kevés kitartás szükségeltetik hozzá! Amikor hazánk szép tájai után keresgéltem a neten, rátaláltam a felepulok.hu oldalon egy házra, amely egy speciális, 28 napos programot fogad be. Mindez az alkoholról való leszokást segíti, ami szerintem hazánkban kiemelt téma kell, hogy legyen, a függők magas száma miatt. Ezért is gondoltam, hogy érdekes és nem utolsósorban hasznos lehet, ha itt néhány gondolat erejéig bemutatom a Felépülők szakmai tevékenységét, és egyúttal felhívom a figyelmet arra, hogy igenis lehetséges a leszokás az alkoholról, például egy ilyen fantasztikusan összerakott programmal! A bentlakásos program az Amerikából útjára indult Minnesote-modellre épül, ami valódi sikertörténet, és az egyik leghatékonyabb módszer a függőségekkel való küzdéshez. A Felépülők csapata azt vallja, a leszokás az alkoholról valójában gyógyulást jelent az alkoholbetegségből, ugyanis mindenki, aki megállja, hogy igyon, az felépülő ugyan, de egész életében függő marad. Az persze, hogy valaki függő, jelentheti azt, hogy évtizedekig nem nyúl alkoholhoz és más szerekhez, mint ahogyan az a segítők magvát alkotó Felépülőkre is igaz – a családfő és a fia ugyanis mindketten saját élménnyel rendelkező felépülők. A Családi Felépülő Központ szintén fontos szakembere a feleség és édesanya, aki két családtagja mellett is megélte a függés pusztító valóságát. Fontos dologra emlékeztet bennünket: a hozzátartozóknak is gyógyulniuk kell, felépülők ők is. Ezek után nem meglepő, hogy a módszer kiemelten fontosnak tekinti, hogy a függővel együtt a környezetet is bevonja, segítse, hiszen szerettük, hozzátartozójuk alkoholfüggése valószínűleg rájuk is komoly érzelmi hatást gyakorol, és ezen dinamikákat úgy lehet igazán jól helyreállítani, ha minden felet bevonunk a történetbe.

Az alkoholról való leszokás tehát egyfajta kitartó ellenállást és elhatározást jelent, azaz annak a ténynek az elfogadását is, hogy attól, hogy sóvárgunk, még nem kell engednünk a csábításnak, és hogy az alkohollal már nem lesz egészséges a kapcsolatunk, így az absztinencia a legjobb megoldás.

Felemelő érzés egyébként az oldalon található véleményeket, benyomásokat olvasni a programban korábban részt vett személyektől. Egészen mély érzelmekkel is találkozhatunk, egyúttal kézzelfoghatóbbá válik mindaz, mekkora utat tesznek meg az érintett személyek néhány hét leforgása alatt. A Felépülők csapatának képzeletbeli és tényleges ajtaja tehát minden felépülni vágyó számára nyitva áll.