Fűtés klímával

Fűtés klímával

Mit szólna, ha azt mondanám, hogy csökkentheti a rezsiköltséget a téli, fűtési szezonban?

Amikor valaki azt hallja, hogy az elterjedt gáz üzemű fűtés helyett elektromos árammal, klímával fűtenek, akkor a legtöbben megrémülnek, hiszen az emberek úgy gondolják, hogy árammal fűteni kész anyagi csőd. Nos, lehet, hogy régen az volt, de a modern hőcserélő inverteres klímáknak köszönhetően (melyekre állami támogatást is lehet igényelni, de erről később) az elektromos áramfogyasztás egészen elenyésző ahhoz képest, hogy mennyi fűtési energiát tudunk igénybe venni. Tudta, hogy fűtés klímával már olcsóbb lehet, mint gázzal!

Inverteres, fűtésre optimalizált klíma

Az inverteres fűtésre optimalizált klíma berendezések olyan technológiát alkalmaznak, mely az energiafelhasználáshoz képest sokkal nagyobb hatásfokkal rendelkeznek, mint bármely más gázüzemű fűtés.
Az inverter technológiának köszönhetően egy átlagos 5kW teljesítményű klíma üzem közben körülbelül 1-1,5kW elektromos áramot fogyaszt, de cserébe négy,-ötszörös fűtési energiát biztosít.

A fűtésre optimalizált klíma árak jóval olcsóbbak, mint a kezdetekben voltak, de nem csak ez róható fel az előnyök listája.
Ezek a berendezések nem csak halkabbak, de komfortosabbak is a régebbi készülékeknél, hiszen csordultig vannak kényelmi funkciókkal, mint az automata üzemmód, a Wi-Fi vezérlés, vagy éppen az automata leolvasztás.
Az automata leolvasztás egy elengedhetetlen funkció a fűtésre is használt klímák tekintetében, hiszen hőcserélés közben kondenzvíz keletkezik, amely a nagy hidegben ráfagyhat a kültéri egység hőcserélő lamelláira, ezzel rontva annak hatásfokát, valamint a túlzott jéglerakódás akár tönkre is teheti a berendezést. Az automata leolvasztási funkció ezt úgy kerüli el, hogy mikor észleli az eszköz a jegesedést, elindul egy automatikus leolvasztás, felmelegíti a kültéri egységet, ezzel leolvasztva a jéglerakódást. A folyamat közben a beltéri egység működése szünetel, vagy csak ventillátor módban működik, ezzel is elkerülve, hogy hideg levegő áramoljon lakásunkban. A leolvasztás pár percet vesz igénybe, és utána a készülék automatikusan újraindul, folytatva a fűtést azon a hőfokon, amit már előzőleg beállítottunk.

Fűtési rendszer modernizálása, kiépítése

 Ha éppen házat épít, felújít, vagy akár csak korszerűsíteni szeretné annak fűtési rendszerét, akkor kiváló választás lehet a fűtésre optimalizált klíma. Nem csak az előbb felsoroltak miatt, hanem a kezdő költségek miatt is.
Egy központi fűtés kiépítése nem csak hatalmas feladat, de annál nagyobb költség is. Nem elég megvenni a kazánt, a radiátorokat és a szerelési alapanyagokat, hanem a beszerelési munkadíjjal és a beüzemeléssel is számolni kell, nem beszélve a kémény kiépíttetéséről vagy, ha már van, akkor annak korszerűsítéséről, majd engedélyeztetéséről.
A klíma árak mára már az elérhető, megfizethető kategóriába tartoznak, így ezek jóval alacsonyabb befektetéssel kivitelezhetők, mint egy kazán csere.

A legnagyobb előny

 Ha már felsoroltuk, hogy miben jobb a klíma, mint a hagyományos fűtési rendszer, akkor érdemes megemlíteni talán legjobb tulajdonságot a gáz üzemű fűtési rendszerekkel szemben. A hűtés.
Igen. Nyilvánvaló dolog, hogy a klímák hűteni is tudnak, hiszen ezen technológia kezdeti stádiumában csak erre voltak képesek. A modern technológiának köszönhetően azonban mára már létezik akár A+++ energia tanúsítvánnyal rendelkező fűtésre optimalizált klíma készülék.

Állami támogatás, H-tarifa

 A H-tarifás áram csak a fűtési időszakban vehető igénybe, október 15-től a következő év április 15-ig . A támogatás olyan berendezésekre igényelhető melyek megújuló energiaforrással képesek fűteni. Szerencsékre a klíma berendezések így működnek, így igényelhető a H-tarifa. Először ellenőrizni kell a kritériumokat, majd az áramszolgáltatóinktól kell kérni űrlapokon keresztül a kiépítését ennek a külön mérőórának. Nyáron normál áron, télen H tarifás áron fog működni a berendezés (ennek a díja megegyezik a köznyelvben éjszakai áramnak hívott áramtarifával). Ez a kedvezmény az egész ország területén igényelhető.