Mégis csak a gyári a megbízhatóbb

Mégis csak a gyári a megbízhatóbb

Bár már régóta tervezem, hogy végre befejezem a saját magam által készített bambusz szárító kemencémet, minél többet agyalok rajta, annál valószínűbb, hogy az ipari kemencék és szárítószekrények mellett döntök.
Az elmúlt hetekben pár alkalommal bent jártam párom munkahelyén. Ahol ő dolgozik, ott a fő tevékenység az endoszkópok javítása, és volt lehetőségem betekinteni az általuk használt ipari kemencék és szárítószekrények működésébe. Ez pedig, azt hiszem meggyőzött arról, hogy a gyári ipari kemencék és szárítószekrények sajnos össze sem hasonlíthatók azzal a minőséggel, amit én itthon össze tudnék rakni, még így sem, hogy van némi előéletem a témában és az alap felszerelésnél meglehetősen komolyabb gépparkkal rendelkezem.
Az egyik fő szempont, amit el kellene tudnom érni, az az, hogy legalább tized pontossággal be lehessen állítani a kemencém hőfokát és azt stabilan tartani is tudja a teljes térben. Ez pedig, közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, hiába használok ventilátorokat, vagy nagy felületű fűtőtestet. Annyira pedig nem bízom magamban, hogy tökéletesen ki tudjam számítani a kemence formáját, anyaghasználatát és a ventilátorok elhelyezését, így marad az ipari kemencék és szárítószekrények beszerzése, még ha kicsit nagyobb összeget is kell rá szánnom az elején.