Miért és hogyan állítsuk be webáruházunkba a Google Analytics kódot?

Miért és hogyan állítsuk be webáruházunkba a Google Analytics kódot?

Google Analytics beállítása elengedhetetlen lépés a webáruház készítés során, mivel lehetővé teszi, hogy mélyebb betekintést nyerjünk a vásárlók viselkedésébe és a webáruház teljesítményébe. Az adatok elemzése alapján hatékonyabb döntéseket hozhatunk, optimalizálhatjuk az oldalt és növelhetjük a bevételeket. Egy jól beállított Google Analytics rendszer hosszú távon is nagy előnyt jelenthet a versenytársakkal szemben, és hozzájárulhat a webáruház sikeréhez.

Ebben a cikkben bemutatjuk, miért és hogyan állítsuk be webáruházunkba a Google Analytics kódot.

Miért fontos a Google Analytics használata?

 1. Látogatói adatok gyűjtése: A Google Analytics segítségével részletes információkat szerezhetünk arról, hogy kik látogatják az oldalunkat, honnan érkeznek, és hogyan viselkednek az oldalon. Ez segít megérteni, melyik marketing csatornák a leghatékonyabbak.
 2. Felhasználói viselkedés elemzése: Megtudhatjuk, hogy a látogatók mely oldalakat nézik meg, mennyi időt töltenek az oldalon, és milyen gyakran térnek vissza. Ez segít az oldal optimalizálásában és a felhasználói élmény javításában.
 3. Konverziók nyomon követése: A Google Analytics lehetővé teszi a konverziók, például a vásárlások, feliratkozások vagy letöltések nyomon követését. Ez fontos információkat nyújt arról, hogy a látogatók hogyan válnak ügyfelekké.
 4. Teljesítmény mérése: Az elemzési eszköz segítségével figyelemmel kísérhetjük a webáruház teljesítményét, azonosíthatjuk a gyenge pontokat és javíthatjuk azokat. Ezzel növelhetjük az oldal hatékonyságát és a bevételeket.
 5. Marketing stratégiák fejlesztése: Az adatok elemzésével jobban megérthetjük, mely marketing kampányok működnek jól és melyek nem. Ez lehetővé teszi a marketing stratégiák finomítását és a hirdetési költségek hatékonyabb felhasználását.

Hogyan állítsuk be a Google Analytics kódot a webáruházban?

 1. Google Analytics fiók létrehozása: Első lépésként hozzunk létre egy Google Analytics fiókot, ha még nem rendelkezünk ilyennel. Látogassunk el a Google Analytics weboldalára, és kövessük az utasításokat a regisztrációhoz és az alapvető beállításokhoz.
 2. Property létrehozása: A fiók létrehozása után hozzunk létre egy új property-t a webáruházunk számára. Ez az a hely, ahol az oldalunk adatai gyűlni fognak. Adjuk meg a webáruház nevét, URL-jét és az iparágát.
 3. Követőkód generálása: Miután létrehoztuk a property-t, a Google Analytics egy követőkódot (tracking code) generál számunkra. Ezt a kódot kell beillesztenünk a webáruházunkba, hogy elkezdjük az adatok gyűjtését.
 4. Követőkód beillesztése: Nyissuk meg a webáruházunk adminisztrációs felületét, és keressük meg azt a részt, ahol a követőkódot beilleszthetjük. Általában ez a HTML fejléce (head section) vagy egy külön beállítási mező a webáruház készítés során. Illesszük be a követőkódot a megfelelő helyre.
 5. Kód ellenőrzése: Miután beillesztettük a kódot, érdemes ellenőrizni, hogy megfelelően működik-e. Ezt megtehetjük a Google Analytics fiókunkban található valós idejű (Real-Time) jelentések segítségével, ahol láthatjuk, hogy az adatok elkezdtek-e gyűlni.
 6. Célok beállítása: A konverziók nyomon követéséhez állítsunk be célokat (Goals) a Google Analytics-ben. Ezek lehetnek például vásárlások, hírlevél feliratkozások vagy egyéb fontos tevékenységek, amelyeket követni szeretnénk.
 7. E-kereskedelmi beállítások: Ha webáruházunk van, különösen fontos, hogy engedélyezzük az e-kereskedelmi jelentéseket a Google Analytics-ben. Ez lehetővé teszi, hogy részletes adatokat kapjunk a termékek teljesítményéről, a bevételekről és a vásárlói viselkedésről.