Óvjuk meg környezetünket!

Óvjuk meg környezetünket!

Évtizedek óta hallunk környezetünk állapotának megóvásáról, a klímaváltozás okozta károk kiküszöböléséről, ötletelésekről és próbálkozásokról. De most végre valami történik kis hazánkban! Számos szakember és civil érdeklődő fogott össze, hogy a Debrecen környékét megóvni készüljenek.

A hosszú évek során tapasztalható környezeti, negatív irányban történő változások mára komoly gondokat okoztak, melynek következményei az élővilágra beláthatatlanok lehetnek, ha valamit nem teszünk ellene. A civaqua program kezdeményezői példa értékű összefogást mutatnak, mely hosszú távú megoldást nyújthat az erdőspusztai tavak vízmennyiségének rohamos csökkenésére, a Nagyerdő kiszáradására, sőt, a Hajdúsági löszhát öntözésfejlesztésének megoldására is.

A civaqua egy olyan program, mely ötletének megszületése évekre nyúlik vissza. A kezdeményezés jelen eredményeként  tizenhat millió forintnyi összegből lehet valami maradandót alkotni a környezet megóvása érdekében. A civaqua megalkotóinak terve szerint a program ütemezése több lépcsős lesz, mely évek leforgá alatt tud igazán nagy eredményeket felmutatni. A civaqua első lépcsőfokként összegyűjtötte a tőkét, második lépcsőfokként pedig egy napelemes park megalkotását tervezi. Miért van szükség napelem parkra, miközben a vízmennyiség jelentős mértékű apadása a probléma?

A civaqua tervei szerint a Tisza vizét szeretnék elvezetni egy egyméteres átmérőjű csővezeték által, melyben a Keleti főcsatorna közvetlen közelében kiépített szivattyútelepet működtetne. Ehhez viszont valamilyen meghajtásra van szükség, amit egy napelem park állandó jelleggel biztosítani tud. A napelem telep segítségével viszont másodpercenként 1,2 köbméter víz szállítására lesz alkalmas a szivattyútelep által működtetett csőrendszer, az első állomásra megérkező víz pedig 60 méterrel a szivattyúállás szintje fölé tud majd emelkedni. Ez hatalmas teljesítmény! És hogy mi lesz az első állomás? A civaqua tervei szerint legelőször a Tócó-érhez fog megékezni a másodpercenkénti 270 liter víz hatalmas tömege. Hát nem nagyszerű?!