Régi és új zsindely a célkeresztben

Régi és új zsindely a célkeresztben

„A tetőfedés a modern korban már kicsit másképpen működik, mint sok évszázaddal ezelőtt. Vannak talán, akik még itt-ott találkoztak nádfedeles házakkal, de ezek többnyire már csak muzeális értékkel bírnak. A zsindely ezzel szemben már sokkal ellenállóbb és tartósabb megoldásnak számított, aminek fénykora a 19. század közepéig tartott. Ezt követően már a hagyományos égetett kerámia cserepek vették át az uralmat. Alapanyagát tekintve a régi zsindely fából készült.

Ez lehettet bükk, tölgy, cédrus, de akár gesztenye is. Minél keményebb volt az alapanyag és professzionálisabban lett előállítva, annál tovább tartott a környezeti hatásokkal szemben. De nem egyszerűen egy letűnt terméktípusról van szó, ugyanis ismét egyre több esetben felbukkan.


A zsindely újra hódít számos helyen
A technológia fejlődésével, gyakran tapasztalható meg, hogy a régi korok bizonyos közkedvelt termékei hajlamosak visszaszivárogni a mindennapokba. Ugyanez igaz a zsindely esetében. Tény, hogy a felhasznált összetevők szempontjából alapjaiban alakult át ez a kategória.

Már nem fából, hanem sokkal inkább üvegfátyolból és oxidált bitumenből készült hordozórétegre kerül felvitelre színes ásványi zúzalék. Az alsó részen fólia kasírozás és kvarchomok hintés érhető tetten. Az így létrejött anyagot könnyen rá lehet teríteni a ledeszkázott felületre és megfelelően felfogatva nem csak kiválóan mutat, hanem hosszú időn át kitart. A precíz kivitelezés következtében akár évtizedeken keresztül ellátja a funkcióját. A zsindely egy kiváló alternatíva, amivel jól járhat. Fontolja meg a választását.”