Szegeden munkalehetőség a paprikatermelésben

Szegeden munkalehetőség a paprikatermelésben

Szeged a harmadik legnépesebb város Magyarországon, sőt fogalmazhatnánk úgyis, hogy a lehetőségek városa. Ezt bizonyítja a munkanélküliségi arány csökkenése, ami az elmúlt években 4,5 % körül mozgott. A város turisztikai élete is sokat változott az elmúlt években, nagy fejlődésen ment át, számos strand, gyógy- és élményfürdő várja az ide látogató turistákat, de ugyanakkor a dél alföldi régió kulturális és sportcentrumának is számít. Szegeden munkalehetőség aránya nagyon magas, itt valóban érvényes a mondás, miszerint „csak az nem kap munkahelyet, aki nem akar dolgozni”. Az ország élelmiszeriparának központja, és azt mondanunk sem kell, hogy a fűszerpaprika termesztés elterjedésével vívta ki magának ezt a pozíciót.

A paprika termelés gazdasági szempontból az 1800-as évek végén tört az élre, ami napjainkig csak fejlődött és terjeszkedett. A fogyasztók számára ma is a legismertebb és legkelendőbb termék a szegedi fűszerpaprika, ezzel párhuzamosan a paprikatermelés sok sok munkahelyet, megélhetést biztosít a helyiek és a környékbeliek számára.

Így Szegeden munkalehetőség a paprikatermelésben is bőven akad, hiszen paprika feldolgozó üzem is felépült, valamint a termőföldet is meg kell dolgozni, a betakarításhoz is szükséges a munkaerő. Ugyanakkor a településen szalámi gyártással és tejfeldolgozással is foglalkoznak, nagyobb üzemek műkődnek e termékek elállítása céljából. Továbbá a környéken kőolaj és földgáz kitermelés is folyik. Szegeden munkalehetőség szempontjából nem lehet panasz.