Tudtad-e mi az aljzatbetonozás?

Tudtad-e mi az aljzatbetonozás?

Az aljzatbetonozás nem csak azokban a helyiségekben alkalmazható, ahol nagy terhelést feltételeznek a padlófelületen, hanem a családi házak építésénél is, például a konyhában, fürdőszobában, nappalikban stb. E mellett természetesen a hálószobákban, a folyosókon és más helyiségekben is az aljzatbeton készítés már alap feladat. Régen a családi házakban kizárólag fapadlók voltak fa párnafákra szerelve, ami alá kohósalakot raktak.

Mára már nem kérdés, a kohósalak helyére szigetelőanyagot kell beépíteni, amire aljzatbetont kell készíteni. Aljzatbeton készítés nem egy ördöngös dolog, de sok mindent figyelembe kell venni és az aljzatbeton készítésre vonatkozó szabályokat is be kell tartani, annak érdekében, hogy tartós és erős legyen a végeredmény. Az aljzatbetonozás különböző felületeken történhet, például közvetlenül akár a földre, padlólapra, régi járólapra és még a régi fapadlóra is lehet tenni.

Az aljzatbeton egyszerű anyag, nem igényes, mindenki számára hozzáférhető, és ami a legfontosabb, az aljzatbeton készítése viszonylag olcsó. Nagyon fontos, hogy az aljzatbeton szilárd és tartós legyen, ezért minden technológiai előírást és munkalépést be kell tartani. Amikor a betont különböző felületekre öntik, vannak különbségek a kivitelezési technológiák között, de vannak általános szabályok, amelyek minden aljzatbetonozásra érvényesek.

És itt mindjárt említhetjük is a cementet, ugyanis a cement és az adalékanyagok nagymértékben befolyásolják az aljzatbeton keménységét és szilárdságát. Tulajdonképpen aljzatbeton összetételének fő összetevője a cement, amely por formájában kapható és általában mészkövet, agyagot, gipszet és egyéb vegyi anyagokat, valamint ásványokat tartalmaz.